Kehitysvammaisten valtakunnallinen kirkkopyhä 18.-19.9.2004


  
Kirkkopyhän vietto alkoi Ruotsin Kukkolankoskelta, jossa vietettiin nuotioiltapäivää. Päivät aloitettiin yhteisellä kokoontumisella laulaen lapinlauluja ja pullakahvia nauttien. Sitten jakaannuttiin ryhmiin ja lähdettiin tutustumaan kalastusmuseoon, siian lippoamiseen ja herkullisen varrassiian maistelemiseen. Myös erilaisiin saunoihin oli tilaisuus tutustua. Lopuksi herkuteltiin maukkailla poromakkaroilla mehun kera. Kuvassa Raimo lippoamassa siikaa.


  
Varrassiika maistui.


  
Kukkolankosken jälkeen siirryttiin Haaparannan kirkkoon, jossa oli afrikkalainen gospel-messu. Messussa musiikista vastasi Oma Bändi, liturgina toimi Kirsti Alanne ja puheen piti Kimmo Sulila.


  
Sunnuntain ohjelma alkoi juhlallisesti messulla Alatornion kirkossa. Messu alkoi ristisaatolla. Messussa saarnasi piispa Samuel Salmi. Alatornion kirkkokuoro lauloi ja myös vaskipuhaltimien soittoa kuultiin.


  
Kirkkoväkeä riitti kirkon täydeltä. Messussa liturgina toimi Ari Juntunen.


  
Saarna havainnollistettiin kuvaelmalla, jossa taakat sai tuoda alttarille ja yhteisellä laululla "Heittäkää kaikki murheenne Hänen päällensä...".


  
Taakat oli jätetty alttarille ja alttarilta sai lähteä kevein ja valoisin mielin yhdessä laulaen "Pieni liekki tänään syttyy...".Messun jälkeen siirryttiin Länsi-Lapin ammatti-instituutille, jossa juhlavasti ruokailtiin poronkäristystä, perunamuusia ja kampanisu kahvit. Ruokailun jälkeen jatkettiin lappilaisaiheisella pääjuhlalla. Jokainen juhlassa olija oli saanut kiehisen kaulaansa. Kiehinen - Kipinästä Valoksi - Pieninä kipinöinä sytyttelimme isoja valoja sydämiimme! Tässä Paavo oman kiehisensä kanssa.


  
Lauluesitys: "Millä sitä mentäis' Tornioon". Torniolaiset ja Oma Bändi.


  
Näytelmä: "Piparilan kylässä tapahtuu kummia...". Torniolaisten teatteriryhmä "Ruskaremmi" esiintyy.


  
Piparilan kylän väkeä.


  
Piparilan kylän väkeä.


  
Oma Bändi vastasi päiväjuhlan musiikistä, säestyksestä ja lauluesityksenä kuultiin joikua ja saamenkielellä "Inarin järvi".


  
Isopalon päiväkodin lapset "Siruset" lauloivat ja viittoivat.


  
Kirjailija Bengt Pohjanen puhui hauskan koskettavasti omasta kielestä ja siitä miltä tuntuu, kun ei ymmärrä toista. Meillä jokaisella on oma kieli - pieni kiehinen. Jumala ymmärtää kaikkia kieliä.


  
Ennen piispan kotiinlähettämistä laulettiin vielä päivien yhteinen tunnuslaulu "Pieni liekki". Turvallisin mielin saimme lähteä kotimatkalle Jeesus-valo mukanamme. Pieni liekki kantaa valon luokse kaikkien.